Ramadan Velkommen

Ramadan Mubarak

 

  Muslimer går nå inn I fastemåneden, Ramadan.
  I våre lange lyse kvelder betyr det at de ikke får
  spise og drikke før seint på kvelden.
  Sola bestemmer når fasten skal  starte og brytes.
  Det kan bli lange dager uten mat og drikke i lyse sommerdøgn.

  Ofte brytes fasten med dadler.

Faste betyr å avstå. Det viktigste man skal avstå fra er å spise, drikke, røyke eller ha seksuell omgang.

Hvorfor faster muslimene?

Fasten er et ledd i personens spirituelle utvikling. Fasten skal bidra til å rette fokus mot bønn og gode gjerninger. Det er vanlig å kjenne etter og bli bevisst hvordan fattige mennesker har det i sin hverdag. I den senere tid har man også kommet frem til at i tillegg til en psykisk renselse, så har ramadan også en fysisk helsegevinst.

Hvem faster?

Faste er kun obligatorisk for voksne kvinner og menn. Barn og psykisk utviklingshemmede faster ikke. Ved sykdom skal det heller ikke fastes. Hvis en person har en kronisk sykdom, som gjør at han/hun aldri kan faste, er det mulig å betale for fasten. For eksempel kan man beregne en døgnpris for hvor mye man ville handlet mat. La oss si 100 kroner pr dag i 30 dager – så betaler man 3000 kroner.

 Når kan ungdommer starte faste?

Det finnes ingen klare regler, men det er vanlig å forsøke noen dager med faste ved 15 års alder. Etter hvert øker fastedager hvert år til man ved 18-20 årsalder gjennomfører hele måneden.

Kan barnehage/skole gjøre en forskjell under fasten?

Fasten brytes når sola går ned, da skal familien spise. Ofte samler familier seg og spiser hos hverandre. Det kan bli sene kvelder for barn og unge, som skal tidlig opp. Et lite tips er vel å vise forståelse for trøtte barn og legge til rette for hvile og rolige aktiviteter. Det er vel også et bittelite tips å ikke legge foreldremøter og andre arrangementer i denne tidsepoken.

Noen barnehager/skoler har stående fremme dadler, som barna kan spise, fordi fasten brytes om kvelden gjerne med litt vann og dadler.

Etter Ramadan brytes fasten med en stor fest. Kanskje kan barnehagen og skolen skape forventninger til festen ved å gjennomføre ulike aktiviteter. Det kan være å vaske og lage pynt og gaver.

Elvedin og Kian

Vi har fått veiledning av vår venn og imam Aladdin Mujezinovic når vi skrev denne bloggen. Vi er evig takknemlig for litt profesjonell hjelp 😀  Aladdin kommer fra Bosnia, men har bodd mange år i Norge. Han er levende engasjert i å bygge broer mellom mennesker med ulike religioner og vise hvor like vi egentlig er, når det kommer til verdier.  Gjensidig respekt, kunnskap og forståelse for hverandre er nøkkelen for å unngå frykt mellom mennesker, mener Aladdin – og vi støtter han 100 % på det . Vi har lagt ved en link fra Aftenbladet der prest Kian Reme møter imam Aladdin Mujezinovic.

Trykk på linken for å se Aladdin møte presten Kian Reme til en dialog om hvordan rive ned barrikader og oppdage likheter  😀  http://www.aftenbladet.no/nyheter/Da-prest-motte-imam-3645713.html

 Hvis du ønsker mer informasjon om Ramadan og Eid, send oss gjerne mail og vi skal formidle kontakt med Aladdin, som gjerne bidrar med sine kloke betraktninger og kunnskap.

signatur anne og siw kreativ