Lek og språk – Hånd i hånd
Det er GØY å leke! Derfor leker barn 🙂 Leken springer ut av en indre motivasjon der barnet har kontroll og bestemmer leken selv. I leken prøver barn ut alt de opplever og erfarer.
Lek er superviktig for å lære språk. Spesielt rollelek er språkutviklende for barna. Da øver de på å fortelle, samtale, bygge opp setninger og finpusse på begreper. Barn som er relativt ny i norsk språk og kultur vil trenge ekstra drahjelp fra deg for å komme inn i, forstå og bli i leken.
Her er noen tips til HVA du kan gjøre:
- Barnet kan være usikker på lekekodene. Hjelp barnet med å komme inn i leken og følg med om hun eller han er med i leken over ei tid.
- Kanskje trenger barnet mer kunnskap om temaet i leken som foregår. For eksempel er Kaptein Sabeltann enda en hit i norske barnehager, men han er et ukjent fenomen i utlandet. Barnet trenger kanskje en innføring i rollefigurens liv og virke. Det kan være via bøker, film og samtale.
- Begreper som passer i de ulike lekene, er også viktig kunnskap. I Sabeltann trenger barnet å vite hva et sverd, en sjørøver, ei skute, ei kiste og gullpenger er.
- Bruk av rekvisita er også viktig å ha for å komme inn i leken. Barnhagen bør være med å skaffe rekvisita til aktuell lek.
- Siste, men kanskje viktigste tips er: Barn uten norsk som morsmål trenger at DU er ei språkbro der du deler ut begreper og setninger til barna, som de kan bruke i leken. Uansett alder og hvilken lek du observerer eller deltar i – sett ord på det du gjør og utvid ungenes språkrepertoar hele tiden.
Barn som kan lite norsk har lett for å bli mindre populære lekekamerater. Ikke fordi de ikke er likt, men fordi det krever mer av alle barna å leke med et barn du mangler felles verbal språk med. Da må vi voksne sørge for å lære barnet lekekoder, introdusere rollefigurer som er aktuelle og lære begreper som kreves i leken akkurat nå. Kanskje kan du øve litt med barnet alene først, og så være brobygger i overgangen til at barnet klarer å leke med de andre barna?
Dramalek er en fin måte å styre barna inn i gode lekeopplevelser. Mange roller krever heller ikke så mye språk. Tenk deg å være trollet under broa i Bukkene Bruse, det krever ikke så mange ord, men du verden hvilken makt du har der du ligger under broa og skremmer 🙂
Turer, felles opplevelser og bøker er også aktiviteter som kan være med å gi innhold til en lek. Du skal ikke gå inn i lek som går av seg selv, men sett deg tilbake og observer. Er det noen som ikke er med i leken? Da kan du leke dem inn i temaet eller du må sette i gang en ny lek i etterkant.
Lek skal være GØY, men uten språk kan det bli STØY 🙂 Så bruk tipsene og rett fokuset mot å lære barna språk som gjør lek gøy 🙂
Hvordan er det hos deg, er det noen som strever for å komme inn i leken? Fortell oss gjerne om gode knep du bruker for å berike barnas lek!
LYKKE TIL 🙂