Kjenner du noen som trenger DEG?

Ole Brumm filosofiAli Behsodi ble bare 24 år. Han kom som enslig mindreårig flyktning til Norge i 2009. Han fikk oppholdstillatelse og tildelt Stryn kommune som bokommune. Her opplevde han å bli utstøtt og mobbet. Her mistet han håpet for fremtiden. Ali tok sitt eget liv denne våren.

 Vi kjenner ikke Ali, men vi er gode venner med Alis venn, Danish. Gjennom han har vi hørt hvilken flott ung mann Ali var. Denne  unge mannen ble aldri møtt eller sett for den personen han var. Hvordan kunne det gå så galt at en ung gutt på 24 år velger å avslutte sitt liv? Kan vi ta lærdom av dette og bidra til at dette ikke skjer igjen?

Ungdommer som kommer til Norge har vært gjennom en dramatisk flukt. De har på en måte blitt bråvoksen, men uten den modenhet som følger med en ”normal” aldersutvikling. Vi har snakket med flere som i etterpåklokskap ser at deres umodenhet på mange måter har reddet dem fra å forstå hvilke grusomheter de har vært utsatt for. Det var nesten som en ”lek” eller en action-triller.

Hva skjer med disse ungdommene når de ”lander” i Norge? Hvilke muligheter har de? Hvem tar imot dem? Hvem ivaretar omsorgsfunksjonen for disse, som egentlig er barn enda?

En allmenngyldig regel er at barn skal krype før de kan gå. Har du hoppet over et stadium i utviklingen må du gå tilbake og øve på det tidligere stadium. Gjelder denne regelen for afghanske enslige mindreårige også? Får de ekstra doser omsorg og nærhet av voksne for å kompensere for tapt barndom? Det er et vanskelig dilemma, fordi ungdommene har blitt bråvoksen i atferd, men emosjonelt mer i henhold til alder. De vil ofte avvise denne nærheten. Norske miljøarbeidere og lærere, forstår vi at guttene trenger foreldreomsorg? De trenger selvsagt forståelse for norsk samfunn og norsk språk, men mest av alt trenger de omsorgsfulle og tydelige voksne.

Ali mistet sitt voksen-nettverk da han forlot Mottaket og fikk aldri noe nytt der han kom. Han må ha følt seg veldig alene.

Vår venn Danish, derimot, har møtt mange voksne, som har brydd seg om og tatt vare på han fra han kom og fremdeles. Da han kom til Oslo møtte han Åse, ei godt voksen dame som hjalp han i møte med norske myndigheter. På Mottaket møtte han Grethe, Hun ble Danish og Alis første lærer. De var heldige, for Grethe var og er et varmhjertet, omsorgsfullt og godt menneske. Hun ble en svært betydningsfull voksenperson for ungdommene. Da Ali ble sendt til Stryn, klarte han ikke å opprette et trygt nettverk med både voksne og ungdommer. Det ble katastrofalt for hans liv. Danish derimot fikk fortsette å bo i Rogaland og opprettholdt kontakten med Grethe. Det å komme som enslig mindreårig til Norge, uten foreldrerelasjoner rundt seg er en stor byrde for ungdommen. Grethes rolle i Danish sitt liv har vært medvirkende til at Danish har blitt en trygg og god voksen ung mann.

Vi møtte Danish da han var blitt 22. år. Når han forteller om sin reise til og i Norge – ser vi at Danish har vært heldig. Heldig fordi han har truffet mennesker som har forstått at hjertevarme er første steg mot en god integrering. Heldig fordi flere av de voksne han møter, blir glad i han og ønsker å opprettholde kontakt med han. Heldig fordi hans personlighet er så lett å bli glad i.

Danish Anne og Siw fra paint

 

Nå jobber Danish i barnehage sammen med oss. Han er en stor ressurs med sitt behagelige vesen, store omsorgsevne og høye arbeidskapasitet. Hans første mål er å bli barne- og ungdomsarbeider. Han er godt i gang med å nå dette målet. Vi er overbevist om at for Danish er stjernene målet  😛

 20150428_135834 

Danish og damene utklipp

Vi er gode venner og kolleger – sammen i tykt og tynt
– Danish – Shiva – Siw – Gulale – Anne

 

Alle kan ikke bli en ”Grethe”, men alle miljøarbeidere, lærere, barnehagelærere og hvem som helst som møter unge innvandrere skal være inkluderende, nysgjerrige, hjertevarme, tydelige og behjelpelige. Det er kun EN  vei mot et godt mangfolds samfunn og den går gjennom ei åpen hånd og et varmt hjerte. BASTA!

signatur anne og siw kreativ

 Vi trenger alle ei ekstra hånd og et ekstra varmt og godt hjerte å støtte oss på innimellom.
Hvem er din store støtte i ditt liv?