Jeg er Indianer!

siw indianer

Ja, jeg er visst en indianer. Heldigvis er jeg ikke alene – det kjennes godt. Lurer du på hvorfor jeg er en indianer? Du vet sikkert at det er jeg pr. fakta ikke! Jeg er født i Norge av norske foreldre, dog må jeg kanskje presisere at jeg er fra Nord-Norge 😉
Likevel: Jeg er en indianer!

Forrige helg var Anne og jeg i Nord-Trøndelag på jobb. Vi holdt kurs for pedagoger i barnehage og skole der tema var Arbeidsmåter i den flerkulturelle barnehagen og Tilrettelegging i den flerkulturelle skolen.  Vi hadde en fantastisk tur med flotte og inspirerende kursdeltakere i Verran kommune. Helga tilbrakte vi i Trondheim med litt business, men også mye pleasure  😉

Flyturen hjem gikk som en drøm, vi var så fornøyde og glade. Glad, til jeg kom inn i taxien som skulle kjøre meg siste stykket hjem. Taxi-sjåføren var en eldre mann og vi småsnakket om stort og smått. Så spurte han meg hva jeg jobbet med og jeg forklarte at jeg jobbet med flyktninger som kommer til Norge.

Svaret hans sendte sjokk-bølger gjennom meg: ”Åja, du jobber med de indianerne du ” og så smilte han til meg. Jeg var målløs!

Han parkerte utenfor huset mitt, mens jeg enda satt og måpte. Jeg fikk stotret frem: ”ja, da er visst jeg også en indianer”. Han bare så på meg – tror ikke han forstod hva jeg egentlig sa. Alle mine utmerkede argumenter om innvandring, medmenneskelighet, integrering og likeverd var som slått unna meg.

Jeg forstod hva han egentlig sa;  indianere ble oppfattet som villmenn og umenneskelige av innvandrerne som innvaderte deres Amerika, så innvandrere til Norge sammenlignet han øyeblikkelig og med letthet med begrepet villmenn!  Jeg forstod hva han sa – men han var kanskje for dum til å forstå hva jeg sa!? Hva tror du?

Siw vill indianer

 

For meg er det umulig å forstå at likeverd mellom mennesker på jorda ikke er allmenngyldig og naturlig. Hva er forskjellen på oss? Hva gjør meg til en indianer og du til eeehh nordmann eller franskmann?! Hvem er ”indianere”? Er du? For meg representerer indianere en verdig gruppe mennesker, som er opptatt av å bevare jorda vår, slik at vi kan overleve på den maten vi kan produsere. Jeg oppfatter de som sindige og rolige mennesker som ønsker fred, men som ved behov tar opp stridsøksa og er klar for å kjempe for det de tror på. Det gjør jeg også. Derfor er jeg Indianer på grunnlag av mange ting  😛 Nå er min stridsøks tatt frem for å kjempe for menneskerettigheter og likeverd.

Jeg ble stående utenfor døra mi da taxien kjørte videre . Fremdeles sjokkert og rystet over den bittelille samtalen. Sjokket har gitt seg i løpet av uken, nå er jeg mer SINT. Sint på meg selv, som bare klarte å svare «jeg er en indianer!».  Sint på samfunnet vårt som ikke klarer å fremstå med verdighet i forhold til mennesker som har det vanskelig. Sint på denne mannen og hans likemenn fordi de ikke er opplyste nok til  forstå at jorda, den deler vi i Norge med resten av verden. Uten at vi mennesker utviser nestekjærlighet og omsorg for hverandre, så får vi et hardt og umenneskelig samfunn, som ingen ønsker for våre etterkommere.

Vi og våre brødre og søstre i verden sliter med sult, katastrofer, krig og terror – da må vi stå sammen som menneskehet. Jeg lærer mine fire barn at  «Whatever happens, stick together» – så klarer vi det meste. Det gjør vi på verdensbasis også.

Ett skjønte jeg av denne opplevelsen, her må vi alle sette i gang å jobbe med fremmedfrykt og integrering og ALDRI gi opp kampen for likeverd og rettferdighet for ALLE på jorda vår.

signatur indianer Siw

 

Siw seriøs indianer

  Hva med deg – er du indianer? Som meg?

 Har du fått kommentarer som dette noen gang? Del med oss.