Har du Helter?

Jepp, jeg har helter i livet mitt. De motiverer, inspirerer og utfordrer meg, alle som en.  Jeg har ulike helter som utfordrer meg på forskjellig vis.  

audun

 

 

 

 

 

Audun Fjelldahl viser meg vei i forhold til å utfordre meg selv og yte ekstra når jeg egentlig ikke har lyst eller føler at jeg ikke klarer utfordringen. 

foto: Siw Fjelldahl

 

   Angelina i Afgh

 

Angelina Jolie inspirerer meg til å være den jeg er og uttrykke det jeg mener med den største selvfølgelighet og styrke.
I tillegg er hennes engasjement for 
barn av verden – massivt imponerende for meg.
 foto: overloadit.com

 

 

 

 

Nå har jeg fått enda en Helt å legge i min Helte-liste, nemlig 

Amal Aden             

Amal                                                                                                                                                                                                                                                          foto: kvasir.no 
Amal er en av mine virkelig store forbilder. Hun har levd et liv på kanten av stupet siden hun mistet sine foreldre som 2-åring. Hvordan hun har overlevd i krigsherjede Somalia til hun kom til Norge som 9-åring, er uforståelig for meg. Det ble ingen lykkelig slutt på en tøff barndom i møte med barnevern og hjelpeapparat i Norge. Amal fikk en nokså dramatisk start på livet i Norge. Dette beskriver hun i boken ”Min drøm om frihet” – som anbefales på det varmeste!

Amal er lesbisk og lever sammen med en kvinne. WOW tenker jeg – finnes det virkelig lesbiske/homofile somaliere? Finnes det lesbiske/homofile muslimer?  Selvfølgelig finnes det det – det er overhodet ikke overraskende for meg 😉    Det store spørsmålet mitt er mer : Hvordan er det å være lesbisk/homofil og med somalisk eller annen opprinnelse enn norsk? Hvordan reagerer hjemmemiljøet? Hvordan reagerer venner? Hvordan reagerer samfunnet?

Jeg vet at Amal er den mest truede personen i Norge i dag. Hun lever med draps- og voldstrusler hver dag – HVER DAG! Jeg lurer på HVORFOR?

Dette er en kvinne som har opplevd mer enn de fleste av oss noen gang vil oppleve. Hun har som et mirakel klart seg og kommet seg ut av utallige vanskelige livssituasjoner og fremstår i dag som en vellykket kvinne. Det er nå mitt norske hode ikke forstår; hvorfor skal hun draps- og voldstrues? Hun burde bli hyllet som en Helt og et forbilde for alle som flytter til Norge;  flyktninger, asylsøkere og arbeidsinnvandrere og sågar det norske folk. 

 

Siste innslag på Helte-lista mi er Faten Mahdi Al-Husseini

Faten

foto: dagbladet.no

Denne jenta er bare 19 år, men har allerede sterke, klare meninger og våger å ytre dem offentlig. Dette til tross for at hun vet at hun etterpå må leve med draps- og voldstrusler! Hva vet du om hva hun utsettes for etter denne opptreden foran Stortinget? Jeg vet lite, men aner at hun nok er i «husarrest» med kraftige trusler mot seg. 

Jeg er lykkelig for at det finnes Helter, som jeg kan lære av, bli inspirert av og ikke minst motivert til å gjøre en forskjell for andre mennesker — jeg også!

Hvorfor skal Amal, Faten og andre kvinner og menn som arbeider for likestilling, ytringsfrihet og menneskerettigheter trues til stillhet? Hvordan ville ei jente med norsk opprinnelse taklet å bli truet fordi hun uttaler seg om spørsmål som vi i Norge anser som naturlige?

– siw –

Hva synes du om at kvinner som Amal og Faten skal trues til stillhet i demokratiske Norge?

Hva kan vi gjøre for at ALLE skal ha de samme demokratiske rettigheter i vårt norske samfunn? 

Gjør en forskjell: kommenter og del bloggen!