Det finnes ikke dårlig vær – bare dårlige klær!

NÅJA, det er lett å si når man er vokst opp i Norge og har erfaring med fuktige høster og kalde vintre og VET hva som er riktige klær til ulikt vær.støvler med fart i

 

Nå er høsten kommet med regn og vind og vi vet så altfor godt at vinteren venter rett rundt hjørnet. Vi er inne i den årstiden der riktige klær er viktig for at barn og unge skal ha det greit i barnehage og skole. Vi som er født i Norge, og vi som har bodd her i flere år, vet hva som venter oss – men de som ikke har bodd så lenge i Norge, hva forventer de av høst og vinter?

 

Noen mennesker vokser opp med varm temperatur året rundt og har lite eller ingen erfaring med klær for kalde temperaturer, gjerne kombinert med store nedbørsmengder i tillegg.  Jeg har mang en gang lurt på hvordan det er i voksen alder å møte «snykov», regn som flyg bortover og minusgrader det er umulig å beskytte seg mot, når man er et vanlig menneske fra Somalia, Sri Lanka eller Bangladesh.

Svært ofte får vi spørsmål fra pedagoger i barnehage og skole om hvordan veilede foreldre uten norsk bakgrunn i hvordan kle sine håpefulle med klær som ivaretar ethvert væralternativ.

Det beste utgangspunkt for en samtale med foreldre om dette og andre tema synes jeg Agatha Christie sier så godt:

”One does what one can, not what one cannot”

Med dette utgangpunktet tenker jeg at foreldre gjør så godt de kan, utifra den kunnskapen de har. ALLE foreldre ønsker kun det aller BESTE for sine barn.

Hva gjør vi det da? 🙄

 

Her kommer våre 5 TIPS til enklere samarbeid om klær og vær 😀

 1. Lag deg en kurv med klær etter sesongen vi er inne i.
  • La kurven stå lett tilgjengelig til du får spørsmål om klær
  • Vis den frem på foreldremøte. De fleste foreldre har godt av å bli minnet på rett klær til rett vær
  • Ta den med på foreldresamtale. Gå gjennom hvilke klær er viktige og utdyp HVORFOR de er riktig å bruke.
  • Legg gjerne oppi en flaske med vaskemiddel for ULL og vis symbolet for ull. 
   veske klær etter vær bilde
 2. Ta med deg reklame fra lokale butikker, som du kan vise frem. Kryss gjerne ut klær og sko du vil anbefale. 

 3. Lag en lapp foreldrene kan ta med i butikken, som forteller butikkpersonalet hva de trenger til barnet sitt. Se lenger ned på siden

 4. Heng opp et Årshjul til klær etter vær. Brukes i hverdagssamtalen.

 5. Kjør ”Godt-Nok-prinsippet”. Det er ikke alltid det dyreste er det beste. Ei heller er det alltid nødvendig å ha prima-utgaven av barneutstyr, som barna vokser fort ut av. 

   

Gjenta veiledningen så ofte du trenger, ikke vær redd for at du maser. Ting Tar Tid når man skal lære noe nytt og repetisjoner er undervurdert. Vår erfaring er at foreldre er takknemlig for forslag og hjelp til å forstå hvordan man kler seg i forhold de mange ulike værtyper vi har i Norge.

What’s in it for you? 😉

takknemlige foreldre tekst

Vi har laget et forslag til «Årshjul for klær etter vær» som du kan henge opp i garderoben, trykk linken under så kan du kopiere den  😛

 vedlegg årshjul for klær etter vær

Vi har laget et forslag til handlelapper å sende med foreldrene, som du kanskje har lyst til å bruke  😛 trykk på linken under så kan du kopiere den også.

vedlegg handlelapp

 

signatur anne og siw kreativ

Vi blir superglad om du deler og kommenterer bloggen vår!